HTML

2008.02.25. 16:41 erdekes

Szabó István (filmrendező)

( 1938. február 18. - )



Több mint 60 nemzetközi díjat nyert filmjeivel. Oscar-díjat kapott a Mephisto című filmért, és jelölték Bizalom, Redl ezredes és Hanussen című filmjeit a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Megkapta a David de Donatello-díjat és a Brit Akadémia kitüntetését, továbbá négy alkalommal vehetett át díjat Cannes-ban és két filmjével nyert Ezüst Medvét Berlinben (Bizalom, Édes Emma, drága Böbe). A napfény íze Európai Filmdíjat kapott, és 2000-ben a The National Board of Review az év legjobb tíz filmje közé választotta.

Kossuth-díjas kiváló művész. 1996-ban a Száz éves a mozi sorozatért Pulitzer-díjat kapott. 1997-ben Corvinus-díjat kapott a Budapesti Európa Intézettől, 2001-ben padig Hazám-díjat kapott.

Szólj hozzá!

Címkék: iskolai kérdés


A bejegyzés trackback címe:

https://erdekes-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr29353962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása