HTML

2008.02.25. 16:40 erdekes

Andrássy Gyula

( 1823. március 3. – 1890. február 18. )

Jeles tulajdonságait méltán bámulták, de még gyengéi is kedvesek voltak nemzete előtt. Nem annyira mély tanulmány jellemezte, inkább éleslátása, gyors feltalálása, az emberek és helyzetek felismerése és felhasználása. Jelleme szerencsés vegyülete volt a magyar arisztokratának a modern művelt gentlemanével.

Részt vett osztálya minden kedvtelésében, de élénk figyelemmel kísért minden szellemi haladást. Nála a lovagiasság valóban szívből fakadt. Jellemző szava volt: ígérni nehéz, megtartani már könnyű. Az erélynek és finomságnak e rendkívüli egyesülése szerezte meg neki sajátos, egyedüli helyzetét, mint a nemzet és a király bizalmi férfiának. Mint szónok, nem annyira a kifejezések gazdagsága és folyékonysága által tűnt ki, hanem mint szabados gondolkodása, a vitákban szerencsés ötletei által.


Andrássy Gyula-díj


Az Andrássy Gyula-díj honvédelmi miniszteri rendelettel 1999-ben alapított állami elismerés.

A díjat a honvédelmi miniszter a nemzetközi katonai kapcsolatok elmélyítése érdekében tartósan végzett katona-diplomáciai, illetve a NATO szövetségi rendszerben nyújtott kiemelkedő tevékenység elismerésére adományozza évente, május 21-én, a Honvédelem Napján.

Szólj hozzá!

Címkék: iskolai kérdés


A bejegyzés trackback címe:

https://erdekes-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr12353958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása